Κόρη του Λεμεσιανού συγγραφέα και Ιστορικού του Θεάτρου Μιχάλη Μουστερή. Γεννήθηκε στη Λεμεσό Κύπρου και υπήρξε παιδί θαύμα στο κλασικό τραγούδι. Στα δώδεκα της χρόνια κάνει την  πρώτη της εμφάνιση σε συναυλία στο Δημαρχείο της πόλης της, ερμηνεύοντας κλασικά κομμάτια και λήτερς. Στα δεκαεπτά της χρόνια εκτελεί ήδη  ολόκληρο το ρόλο της σοπράνο από τις όπερες Rigoletto, Lucia di Lammermoor  και Traviata.

 

 

 

Ασχολήθηκε επίσης με το κλασικό μπαλλέτο για πέντε χρόνια, λαμβάνοντας μέρος σ΄ όλες τις  παραστάσεις της σχολής της.  Το 1960 κερδίζει το Α΄ Βραβείο  και μετάλλιο του Παγκύπριου Διαγωνισμού Τραγουδιού  του Mουσικού Συλλόγου Mozart Λευκωσίας,  που είναι και το έναυσμα για μια σειρά συναυλιών σ’ όλη την Κύπρο  με την ορχήστρα του Συλλόγου.

 

 

Κριτική Τύπου:

 

"Χαραυγή"

"Η αποκάλυψη της Ιόλης Μουστερή στη συναυλία της Ορχήστρας του Συλλόγου Μότσαρτ Λευκωσίας ....ακολούθησε η πιο ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς, με τη φωνητική αποκάλύψη της Ιόλης Μουστερή, που μόλις 18 χρόνων, δίχως ποτέ να πάρει μαθήματα φωνητικής μουσικής, στάθηκε μπροστά στο κοινό με αξιώσεις φτασμένης καλλιτέχνιδας. Είμαστε βέβαιοι πως στα χέρια ενός έμπειρου δασκάλου, θα μπορούσε μια μέρα να τιμήσει την Κύπρο..."

 

"Το Φως"

"Πραγματική αποκάλυψη υπήρξεν η εμφάνιση της χαριεστάτης και με σπάνιο ταλέντο πεπροικισμένης δ. Ιόλης Μουστερή. Αληθώς, είναι απίστευτος η εντύπωσις και η έκπληξις των ακροατών από την 18χρονον νεάνιδα, η οποία εβάστασε με απαράμιλλον δεξιοτεχνίαν το βάρος μιας ΄Αριας,( Sempre libera , από την Τραβιάτα του Βέρντι) στην οποίαν δυσκολεύονται και οι πλέον ώριμοι διεθνείς καλλιτέχναι" 

 

"Ελευθερία"

"Η ελπίδα της Κύπρου και της Ελλάδας... Η σοπράνο αυτή με την τόσο μικρή ηλικία, κατόρθωσε με την εξαίρετη φωνή της, με τέχνη και χρώμα ιδιαίτερων καλλιτεχνικών αξιώσεων, να καταγοητεύσει όλους..."

 

"Ο Φιλελεύθερος"

"Πραγματική αποκάλυψη ήτο δια το Λευκωσιάτικο κοινό εκείνη της δ. Μουστερή,  κατά την συναυλία του Μουσικού Συλλόγου ΜΟΤΣΑΡΤ. Εςρασιτέχνις αυτή εξετέλεσε με ακρίβειαν και εξαιρετικά φωνητικά προσόντα μια γνωστήν άρια από την Τραβιάτα..."

 

“Cyprus Mail”

"Ioli Mousteri only 18 years old, made a great impression with an aria from Traviata. She is obviously a singer of promise and already has confidence and control to add to the resources of a true natural voice …”

 

Τραγουδά για το ραδιόφωνο, και παρουσιάζεται ζωντανά στην παραγωγή της Κρατικής τηλεόρασης «Ριγκολέττο» του Βέρντι,  τραγουδώντας δίπλα στους αείμνηστους,  Άντρο Νάταρ και Ντίνο Γρύσπη σε σκηνοθεσία Α.Μιτσίδη. Με υποτροφίες της Ελληνικής και αργότερα της Ιταλικής Κυβέρνησης, σπουδάζει πιάνο και κλασικό τραγούδι στην Ελλάδα και Ιταλία, όπου παίρνει  Πτυχίο Πιάνου από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών και Δίπλωμα Μονωδίας από το Κρατικό Ωδείο "ΤΖΙΟΥΖΕΠΠΕ ΒΕΡΝΤΙ" του Μιλάνου.

 

 

Παρακολουθεί παράλληλα, μαθήματα φωνητικής και ρεπερτορίου  με τους παγκοσμίου φήμης μαέστρους Αντόνιο Τονίνι, Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Σκάλας του Μιλάνου και Αρτούρο Μερλίνι. Το 1964, διακρίνεται μεταξύ των τεσσάρων πρώτων τραγουδιστών που διακρίθηκαν στους παγκόσμιους διαγωνισμούς της Σκάλας του Μιλάνου. Το 1969, διακρίνεται στους διαγωνισμούς του Τεάτρο Νουόβο του Μιλάνου για νεαρούς ερμηνευτές και κερδίζει το ρόλο της  Ελβίρας στην όπερα “I Puritani” του Bellini. Κέρδισε  βραβεία και διακρίσεις από συμμετοχές της σε Παγκόσμιες Φεστιβαλικές Εκδηλώσεις και διαγωνισμούς τραγουδιού και πήρε τιμητικά διπλώματα και μετάλλια από διάφορους συλλόγους και σωματεία.

 

 

Το 1975 ιδρύει  Σχολή κλασικού τραγουδιού και παράλληλα τη Χορωδία, που ειδικεύει στο οπερατικό ρεπερτόριο,  που αργότερα εντάσσεται  στον ευρύτερο Οργανισμό Λυρικής Σκηνής Κύπρου, που ιδρύει το 1981. Διάφοροι σπουδαστές της σχολής τραγουδιού της διακρίθηκαν και κάνουν σήμερα καριέρα  σε διάφορα θέατρα της Ευρώπης και Αμερικής. Η Λυρική Σκηνή Λεμεσού Κύπρου,  όπως είναι γνωστή  σήμερα,  έχει παρουσιαστεί υπό την διεύθυνση της,  σε διάφορες συναυλίες και παραστάσεις όπερας και οπερέττας τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό,  αποσπώντας ενθουσιώδη σχόλια και κριτικές.

 

 

 

Στη Λυρική Σκηνή η Ιόλη Μουστερή,  εκτός από τη μουσική διδασκαλία των Σολίστ και της Χορωδίας, πρωταγωνιστεί στις παραστάσεις της, σκηνοθετεί, σχεδιάζει κοστούμια και χορογραφεί. Σκηνοθέτησε επίσης  θεατρικές παραστάσεις όπως "Τα Χριστούγεννα στο δάσος" και "Η Σκλάβα" του Μιχάλη Μουστερή. Eπιμελήθηκε τις δισκογραφικές δραστηριότητες της Λυρικής Σκηνής:  την εγγραφή σε δίσκους βινιλίου LP, CD και DVD. Ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει έργα Ελλαδιτών και Κυπρίων δημιουργών μεγάλης σημασίας, καθώς αυτή είναι η πρώτη τους καταγραφή και έκδοση: τα "Τραγούδια" σε LP του Λεμεσιανού μουσικοσυνθέτη Δευκαλίωνα Ιακωβίδη,  η ελληνική οπερέττα "Ο Βαφτιστικός" σε CD του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και το μουσικό έργο "Καλλιπάτειρα" σε CD και DVD των Ελλαδιτών συνθετών Νίκου Λεκάκου και Σοφίας Παπάζογλου.

 

 

Το 2004 έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Β.Κορέας, ερμηνεύοντας συνθέσεις του κύπριου μουσικοσυνθέτη Αδάμου Κατσαντώνη, που διακρίθηκαν κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο για την Κύπρο. Η Ιόλη Μουστερή διετέλεσε μέλος της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για μουσικά θέματα, όπως και της Εθνικής Επιτροπής Μουσικής  Κύπρου,  όπου συνεργάστηκε για την έρευνα και έκδοση της Κυπριακής Μουσικής Βιβλιογραφίας και Δισκογραφίας. Εξέδωσε το βιβλίο "Ιστορία της Μουσικής".