Η Λυρική κίνηση στην Κύπρο ξεκίνησε το 1981 με πρωτοβουλία της σοπράνο Ιόλης Μουστερή, κόρη του συγγραφέα και τεχνοκρίτη Μιχάλη Μουστερή. Στις 24 Ιανουαρίου 1982 πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Λυρικής Σκηνής Κύπρου, όπως ονομαζόταν τότε, με 28 αρχικά ιδρυτικά μέλη. Η Ιόλη είναι διπλωματούχος του Ωδείου G. VERDI του Μιλάνου, με καθηγητές φωνητικής και ρεπερτορίου τους διάσημους μαέστρους Αρτούρο Μερλίνι και Αντόνιο Τονίνι, Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Σκάλας του Μιλάνου και με διακρίσεις και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και Καλλιτεχνικά Φεστιβάλ. Πρώτος Πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής, ο Γιώργος Νικολάου, που παραμένει στη θέση αυτή μέχρι σήμερα.

 

 

Ύστερα από συναυλίες με οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, η Λυρική Σκηνή, ανεβάζει το 1983 την πρώτη της μεγάλη εκδήλωση το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΝΤΙ '83» υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Χαραλάμπους, με αποσπάσματα σε σκηνική παρουσίαση από τις όπερες «IL TROVATORE», «RIGOLETTO» και «LA TRAVIATA». Οι παραστάσεις που στελεχώθηκαν βασικά με ταλαντούχους σπουδαστές της σχολής τραγουδιού της Ιόλης Μουστερή και της χορωδίας που ίδρυσε επίσης η ίδια, πραγματοποιήθηκαν με την σύμπραξη καλλιτεχνών από τη Λυρική Σκηνή Αθηνών και τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και τη συμπαράσταση τόσο της Κυπριακής Κυβέρνησης, όσο και της τότε Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών της Ελλάδας, αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη.

 

 

 

Το 1987 με διδασκαλία και επιμέλεια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας της Λυρικής, Ιόλης Μουστερή, εκδίδει δίσκο μακράς διαρκείας, που πραγματοποιείται στη δισκογραφική εταιρεία COLUMBIA Αθηνών με τον τίτλο «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ» του αείμνηστου Λεμεσιανού συνθέτη Δ. Ιακωβίδη.

 

 

 

 

Η Λυρική Σκηνή Λεμεσού Κύπρου, όπως ονομάζεται σήμερα, παρουσιάστηκε σε διάφορες φεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, τρεις φορές στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Κεφαλονιάς σε σύμπραξη με την ορχήστρα Δήμου Λεμεσού υπό την διεύθυνση του μαέστρου Χρίστου Μάρκου, στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ «ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ» στη Σάμο όπως επίσης σε συναυλίες εν πλώ προς την Αίγυπτο και Ισραήλ με τον Τουριστικό Οργανισμό ΛΟΥΗΣ.

 

 

Έδωσε πολλές φιλανθρωπικές παραστάσεις όπως και Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές εμφανίσεις. Τηλεοπτικές ταινίες της έχουν γυριστεί κατά καιρούς από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια της Κύπρου και έχουν μεταδοθεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και Αμερικής. Συνεργάστηκε με διάφορους ξένους καλλιτέχνες, όπως επίσης με Κύπριους καλλιτέχνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

 

 

Η παράσταση της «ΒΡΑΔΙΑ ΟΠΕΡΑΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΕΤΟΥ» γυρίστηκε επίσης τηλεοπτικά από το ΡΙΚ και παρουσιάστηκε τόσο από τη Κυπριακή όσο και την Ελλαδική τηλεόραση.

 

Το 1991 η Λυρική Σκηνή, σε σύμπραξη με την ορχήστρα Δήμου Λεμεσού υπό την Διεύθυνση του μαέστρου της Χρίστου Μάρκου, ολοκληρώνει τους στόχους της με το ανέβασμα της όπερας του G. Donizetti «LUCIA DI LAMMERMOOR» αποκλειστικά με κυπριακό καλλιτεχνικό δυναμικό, καθιερώνοντας έτσι μια πραγματική Κυπριακή Λυρική Σκηνή.

 

 

Το 1994 πραγματοποιεί καινούργια δισκογραφική δραστηριότητα με την εγγραφή σε δίσκο CD ολοκληρωμένου του μουσικού μέρους της οπερέτας του Θειφράστου Σακελλαρίδη «Ο ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ» γεγονός που αποτελεί πρωτιά στον τομέα της ελληνικής οπερέτας.

 

Η Λυρική Σκηνή ανέβασε παραστάσεις της οπερέτας αυτής στην Κύπρο και στα πλαίσια του διεθνούς Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ στο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας στην Αθήνα. Η παράσταση γυρίστηκε τηλεοπτικά από το τηλεοπτικό κανάλι «Ο ΛΟΓΟΣ».

 

Το καλοκαίρι το 1997 παρουσίασε συναυλία στην Πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου μπροστά σε 10.000 θεατές, μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων των ομογενών ενάντια στο Πραξικόπημα την Εισβολή.

 

 

Τον Ιούλιο του 1998 λαμβάνει μέρος στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις της Μάλτας, όπου ηχογραφεί μιας ώρας πρόγραμμα για την Κρατική Τηλεόραση. Συμπράττει επίσης με την ορχήστρα SANT' HELENA στην Μπιρκιρκάρα και γίνεται δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας Δρ. Γκουίντο Ντε Μάρκο, όπου παρουσιάζει συναυλία στο Προεδρικό Παλάτι.

 

 

Τιμήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου για την προσφορά της στα μουσικά πράγματα του τόπου μας. Πρόσφατα ηχογράφησε σε δίσκο CD το μουσικό έργο «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» των Ελλαδιτών συνθετών Νίκου Λεκάκου - Σοφίας Παπάζογλου το οποίο γυρίστηκε σε τηλεοπτική ταινία από το ΡΙΚ στον αρχαίο χώρο του Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο. Ζωντανή παράσταση του ιδίου έργου παρουσιάστηκε σε επίσημη πρώτη στο χώρο της αρχαίας Αμαθούντας, μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον απόπλου του πλοίου «Κερύνεια-Ελευθερία» που μετέφερε συμβολικά το δώρα της Κύπρου στην Ελλάδα για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004. Η ίδια παράσταση δόθηκε στις 14.5.2004 στο Βεάκειο Αμφιθέατρο στον Πειραιά με την ευκαιρία του κατάπλου του Κερύνεια-Ελευθερία. Τελευταία δραστηριότητά της αποτελεί η παράσταση του «DON PASQUALE» του G. Donizetti.